sobota, 30 września, 2023
Strona główna Kuchnia KULINARIA PO CHIŃSKU

KULINARIA PO CHIŃSKU

Kuchnia chińska jest powszechnie uznawana za jedną z najdoskonalszych odmian sztuki kulinarnej. Mimo tak wysokiej oceny jest prosta i nieskomplikowana, a więc łatwa do naśladowania. Gotowanie potraw na ogół trwa zaledwie kilka minut, jednak przygotowanie wiąże się z dużą ilością siekania i krojenia na plasterki. Krótkie smażenie na silnym ogniu w niewielkiej ilości oleju sprawia, że tak przyrządzona potrawa jest świeża i chrupiąca, zachowuje naturalny kolor oraz pełną wartość smakową i odżywczą. Tradycją jest posługiwanie się przy stole pałeczkami, które upowszechniły się 3000 lat p.n.e. Do przyrządzania potraw Chińczycy używają woka. Jest to zrobiona z żelaza duża i masywna patelnia z półokrągłym dnem.

Krem rybny trzaskający
0,5 kg fileta z ryb morskich
6 szklanek rosołu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki stopionego masła
2 łyżeczki oleju sezamowego
3 szklanki mleka
3 szklanki ugotowanych, posiekanych pieczarek
1/2 szklanki ugotowanego zielonego groszku
1 pomidor
2 łyżki wódki
2 łyżeczki soli
olej
3 kromki pszennej bułki
Rybę zalewamy 2 szklankami rosołu, gotujemy przez 10 minut na małym ogniu i odcedzamy. Ściągamy z niej skórę, przepuszczamy przez maszynkę lub siekamy na pastę. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mlekiem, a roztopione masło z olejem sezamowym. Wywar rybny i resztę rosołu wlewamy do garnka, dodajemy pastę rybną, posiekany pomidor, pieczarki, groszek, wódkę i sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty. Dodajemy mąkę zmieszaną z mlekiem, tłuszcz i podgrzewamy do zgęstnienia. Mocno rozgrzewamy olej, wsypujemy bułkę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor. Gotowe grzanki wkładamy do wazy i zalewamy gorącą zupą. Nazwa potrawy bierze się od charakterystycznego dźwięku podobnego do trzaskania drew, jaki wydają grzanki zalewane gorącą zupą.

Chrupiąca ryba
w słodko-pikantnym sosie
0,5 kg fileta ze skórą
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 drobno posiekane lub wyciśnięte ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 posiekana cebula dymka
2 papryczki chili (świeże lub marynowane), posiekane
olej
Marynata:
1 łyżka imbiru lub 1\2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
Sos:
1 łyżeczka octu
1 1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1/2 szklanki bulionu z kury
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Ciasto:
1/2 szklanki mąki, woda
Filet nacinamy od strony skóry, dzieląc go na kostki o boku 1 cm. Mieszamy składniki marynaty, wkładamy do niej rybę i często obracając marynujemy przez 20 minut. Mieszamy składniki na sos. Mąkę mieszamy z wodą na rzadkie ciasto (jak na naleśniki). Rybę wyjmujemy z marynaty, obsypujemy mąką kukurydzianą i oklejamy z obu stron ciastem. Rozgrzewamy olej i smażymy rybę po 1,5 minuty z jednej strony. Wyjmujemy z oleju, osączamy na papierowym ręczniku. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy krótko czosnek, imbir, dymkę i chili. Dodajemy sos i gotujemy aż zgęstnieje. Rybę polewamy gorącym sosem i podajemy z gotowanym ryżem.

Krewetki z ananasem
0,5 kg krewetek
0,25 kg ananasa z puszki
Sos:
1 papryczka chili
1 posiekana cebula dymka
2 drobno posiekane ząbki czosnku
3 łyżki octu winnego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml soku pomarańczowego
100 ml wody
Ananasy kroimy w kostkę. Krewetki obieramy i usuwamy żyłki. Papryczkę chili czyścimy z pestek i siekamy. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok ananasowy z puszki i pozostałe składniki sosu. Gotujemy, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy krewetki i ananasy. Gotujemy przez dwie minuty. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Ryba z imbirem
0,5 kg ryby (dorsz, karp, sandacz) lub filet
3 plasterki świeżego imbiru
lub 1 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
3 cebule dymki
2 łyżki wódki
1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka smalcu
2 łyżki rosołu
Rybę kroimy w kawałki 5 na 5 cm, posypujemy solą, mąką ziemniaczaną, kropimy łyżką oleju i zostawiamy na 15 minut. Imbir siekamy. Cebulę dymkę kroimy w cienkie paski. Połowę imbiru i dymki mieszamy z sosem sojowym, octem, cukrem i wódką. Smalec i olej rozgrzewamy w dużej patelni, dodajemy resztę imbiru i cebuli dymki, smażymy przez 1 minutę na średnim ogniu. Wkładamy po kawałku ryby i smażymy po 1,5 minuty z każdej strony. Wlewamy rosół i sos sojowy wymieszany z dymką, imbirem, octem, cukrem i wódką. Wkładamy usmażone kawałki ryby i dusimy przez 3 minuty na małym ogniu. Przekładamy rybę do salaterki, polewamy sosem i podajemy z ugotowanym ryżem.

Smacznego

Poprzedni artykułKIERSKIE
Następny artykułKLEJ DO OCHOTEK

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments