piątek, 26 kwietnia, 2024
Strona głównaBez kategoriiNA WSZYSTKO ZWRACAJ UWAGĘ

NA WSZYSTKO ZWRACAJ UWAGĘ

Łowiąc ryby na narwiańskich rozlewiskach spostrzegłem, że największy wpływ na wyniki połowów ma przede wszystkim temperatura wody oraz jej poziom i barwa. Poniżej moje spostrzeżenia, o których wiedzieć powinien każdy wędkarz.


Temperatura wody

Ryby najlepiej żerują, gdy wynosi ona 12 – 18 st. C dla łososiowatych (także dla szczupaka) i 24 – 28 stopni dla karpiowatych.- Stopniowy spadek temperatury wody poniżej optymalnej: ryby przestają brać. Spadek po okresie upałów: ryby biorą lepiej.
– Nagłe obniżenie temperatury wody: przez kilka dni ryby nie biorą.
– Stopniowe podnoszenie się temperatury wody, aż do optymalnej dla żerowania: okres najlepszych brań.

Poziom wody- Nagły i duży przybór: słabe brania, ryby muszą często zmieniać stanowiska.
– Długotrwały wysoki stan wody: dobre rezultaty w miejscach spokojniejszych, gdzie ryby znajdują schronienie.
– Nagły spadek poziomu wody: nie ma brań.
– Stopniowy spadek tuż przed osiągnięciem normalnego stanu: bardzo dobre brania.
– Niski stan wody: słabe wyniki, ponieważ woda jest zbyt przejrzysta i podatna na wahania temperatury.
– Stopniowy przybór po okresie posuchy: wymarzony czas na połów każdą metodą.
– Stałe wahania poziomu wody: najgorsze warunki połowu.

Kolor wody- Woda mętna, słabe przenikanie promieni słonecznych: praktycznie żadne rezultaty na sztuczne przynęty. Możliwość dużych niespodzianek przy metodzie gruntowej i przepływance z przynętą zwierzęcą na haczyku.
– Woda lekko zabarwiona: stan idealny, ponieważ ryba dostrzega przynętę, natomiast prawie nie widzi, co dzieje się na powierzchni. Zabarwienie spowodowane topnieniem śniegu lub obecnością glonów wodnych (zakwit) obniża intensywność brań.
– Woda czysta: dobre połowy pod warunkiem ostrożnego zachowywania się wędkarza.
– Woda przezroczysta: dobre połowy jedynie z wysp lub brzegu. Wędkarz łowiący wówczas z łodzi jest z reguły widziany przez ryby. Połowy złe lub żadne.


Stanisław Wasilewski
Żyrardów

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments