Łowiąc ryby na narwiańskich rozlewiskach spostrzegłem, że największy wpływ na wyniki połowów ma przede wszystkim temperatura wody oraz jej poziom i barwa. Poniżej moje spostrzeżenia, o których wiedzieć powinien każdy wędkarz.
Temperatura wody
Ryby najlepiej żerują, gdy wynosi ona 12 – 18 st. C dla łososiowatych (także dla szczupaka) i 24 – 28 stopni dla karpiowatych.- Stopniowy spadek temperatury wody poniżej optymalnej: ryby przestają brać. Spadek po okresie upałów: ryby biorą lepiej.
– Nagłe obniżenie temperatury wody: przez kilka dni ryby nie biorą.
– Stopniowe podnoszenie się temperatury wody, aż do optymalnej dla żerowania: okres najlepszych brań.
Poziom wody- Nagły i duży przybór: słabe brania, ryby muszą często zmieniać stanowiska.
– Długotrwały wysoki stan wody: dobre rezultaty w miejscach spokojniejszych, gdzie ryby znajdują schronienie.
– Nagły spadek poziomu wody: nie ma brań.
– Stopniowy spadek tuż przed osiągnięciem normalnego stanu: bardzo dobre brania.
– Niski stan wody: słabe wyniki, ponieważ woda jest zbyt przejrzysta i podatna na wahania temperatury.
– Stopniowy przybór po okresie posuchy: wymarzony czas na połów każdą metodą.
– Stałe wahania poziomu wody: najgorsze warunki połowu.
Kolor wody- Woda mętna, słabe przenikanie promieni słonecznych: praktycznie żadne rezultaty na sztuczne przynęty. Możliwość dużych niespodzianek przy metodzie gruntowej i przepływance z przynętą zwierzęcą na haczyku.
– Woda lekko zabarwiona: stan idealny, ponieważ ryba dostrzega przynętę, natomiast prawie nie widzi, co dzieje się na powierzchni. Zabarwienie spowodowane topnieniem śniegu lub obecnością glonów wodnych (zakwit) obniża intensywność brań.
– Woda czysta: dobre połowy pod warunkiem ostrożnego zachowywania się wędkarza.
– Woda przezroczysta: dobre połowy jedynie z wysp lub brzegu. Wędkarz łowiący wówczas z łodzi jest z reguły widziany przez ryby. Połowy złe lub żadne.
Stanisław Wasilewski
Żyrardów