środa, 19 stycznia, 2022

NA ZĄBEK…

Są takie sytuacje, w których niespecjalną ochotę mamy na odgrzewane potrawy, ale coś byśmy przegryźli. Ot, na ząbek. Mówimy, że tylko małą kanapeczkę byśmy przekąsili. Kanapki oczywiście mają swoje wielkie zasługi w zagryzaniu. Teraz w lepszych restauracjach pojawiły się poczekajki. To też są najróżniejsze kanapki, np. chlebek, bułeczka ze smalcem albo masłem czosnkowym.

Kanapki mają tak długą historię jak stół. Parę notatek o słynnych kanapkach szczęśliwie się zachowało. Petroniusz, którego w “Quo vadis” grał Bogusław Linda lubił kanapki z pasztetem z ptactwa obłożone oliwkami i cykorią. Spokojnie z czasów Juliusza Cezara można je przenieść do naszej rzeczywistości.
Litwin hardy, król Władysław Jagiełło, pod czerwone wino chętnie przegryzał pajdę chleba z pasztetem zajęczym i marynowanymi kurkami. Izaak Newton, który był wegetarianinem, jadał chlebek zapieczony z serem cheddar, czasami na śniadanie, obiad i kolację. Paweł Tremon, włoski kucharz Stanisława Augusta Poniatowskiego miał na głowie nie tylko czwartkowe obiady, ale też południową przekąskę dla naszego króla i była to na przykład bułeczka z musem z przepiórki, plasterkiem ogórka i… wiśnią z kompotu. Maciek Kuroń jest zwolennikiem kanapek z łososiem i różnymi owocami. Przepis na kanapkę naszego latającego coraz krócej orła przestworzy, Adama Małysza, wszyscy znają – bułka z rozgniecionym bananem. O kanapkach i smakach można rozprawiać bez końca.

Ja dziś proponuję Państwu kanapki na skandynawską modłę. Są przeciwieństwem bankietowych maleńkich tartinek. Takie duże kanapki bardziej elegancko i poręczniej jest nam jeść przy pomocy noża i widelca.

Węgorz z sałatką
1 kromka żytniego chleba
6 oliwek z nadzieniem anchois
50 g jak najmniejszych pieczarek
2 łyżki twarożku
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
1/2 kostki serka fromage z czosnkiem
1/2 winnego jabłka
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka przecieru pomidorowego z dwoma kroplami tabasco
1/2 łyżeczki octu winnego
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki cukru
kawałek wędzonego węgorza (ok. 20 cm)
Pieczarki i oliwki pokroić w cieniutkie plasterki, jabłko zetrzeć na tarce i wymieszać z cebulą, twarogiem, oliwą, octem, przecierem pomidorowym, pieprzem oraz cukrem. Węgorza podzielić na cztery równe części, położyć na kromce posmarowanej serkiem fromage. Kawałki ryby obłożyć sałatką. Kanapkę ułożyć na sałacie.

Makrela z gruszką i bananem
1 kromka wiejskiego chleba
1 liść sałaty
1 śmietanka do kawy
1 gałązka koperku
1/2 gruszki
1/2 banana
1/2 kostki serka fromage z czosnkiem
6 kropel soku z cytryny
50 g twarożku
100 g wędzonej makreli
parę kropel soku z cytryny
grubo zmielony czarny pieprz
szczypta białego pieprzu
szczypta soli
szczypta cukru
Chleb posmarować serkiem i ułożyć na nim liść sałaty. Twarożek wymieszać ze śmietanką, solą, cukrem, białym pieprzem. Gruszkę ze skórką zetrzeć na grubych oczkach prosto do twarożku, ponownie lekko wymieszać i położyć na sałacie. Banana po obraniu pokroić w drobną kostkę i posypać kanapkę. Rybę pokroić w plastry i ułożyć na twarożku. Posypać grubo zmielonym pieprzem i udekorować koperkiem.

Śledź z kaparami
2 filety śledziowe
1 kromka pszennego chleba
1 łyżeczka masła
1 liść sałaty
1/2 małej cebuli
kilka kaparów
Chleb posmarować masłem, położyć na nim liść sałaty i zwinięte w rulon filety. Posypać kaparami. Cebulę pokroić w talarki i udekorować nimi kanapki.

Poprzedni artykułJAŹ RYBA WSZYSTKOŻERNA
Następny artykułAŻ ŁZA W OKU SIĘ KRECI

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments