Dobrą zanętę można zrobić kupując wszystkie składniki w jednym sklepie spożywczym. Jest to ważne podczas wyjazdów, gdyż nie trzeba wieźć ze sobą dużego bagażu. Potrzebny będzie tylko młynek.
Składniki zanętowe podzieliłem na kilka kategorii. W zanęcie powinien się znaleźć przynajmniej jeden składnik z każdej kategorii. Są to:
- pieczywa,
- składniki smakowe,
- składniki pracujące,
- wypełniacze,
- kleje,
- zapachy.
Niektóre składniki można zakwalifikować do więcej niż jednej grupy. Na przykład płatki kukurydziane i cukier puder to zarówno komponenty smakowe, jak i kleje. W takich przypadkach zakwalifikowałem składnik do tej grupy, do której mu najbliżej.
Każdą zanętę komponuje się na bazie pieczywa, które po namoczeniu wydatnie zwiększa objętość, a przy tym także mało syci. Ma też naturalny zapach, który wabi ryby, ale w razie potrzeby z łatwością da się go przykryć innym zapachem. Składniki smakowe zwykle dobiera się odpowiednio do gustów ryb. Na przykład leszcz lubi słodkie, a płoć słone. Po wrzuceniu do wody zanęta musi pracować. Im dłużej pracuje, tym dłużej wabi. Wypełniacze w zasadzie obniżają jej jakość, ale gdyby się ich nie dodawało, to byłaby za droga. Na ogół wypełniacze nie mają wyraźnego zapachu.
Każdy składnik ma mniejsze lub większe właściwości klejące, ale zwykle po skomponowaniu całości okazują się one niewystarczające i potrzebny jest jeszcze klej. Aby zanęta wabiła ryby z dalszych odległości, trzeba dodać do niej zapachu. Zapachy, podobnie jak składniki smakowe, dobiera się z myślą o konkretnych gatunkach ryb. Na przykład płocie lubią anyż, leszcze kolendrę, a karpie wanilię z goździkiem.
Gdy już wiemy, jaki gatunek ryb chcemy nęcić, to możemy się bliżej przyjrzeć składnikom ze sklepu spożywczego.

PIECZYWO
Tarta bułka
Używana bardzo często. Wchłania dużo wody, przez co wydatnie zwiększa swoją objętość. Słabo syci i dobrze wchłania zapachy.
Biszkopt
Do zanęt nadaje się zarówno ciasto biszkoptowe, jak i ciasteczka. Ciasto nie może jednak mieć żadnych dodatków (np. polewy lub nadzienia). Biszkopt należy podsuszyć i zmielić. Jest znakomity na leszcze i karpie. Lubią go także uklejki.
Sucharki
W postaci zmielonej nadają się dla wszystkich ryb karpiowatych. Są dobre jako domieszka do pieczywa.
Wafle
Do celów wędkarskich należy je zmielić. Są znakomitą domieszką do bazy.
Paluszki
Najlepsze są słone, ale te z makiem też się nadają. Są rewelacyjne na płocie. Trzeba je zmielić.

SKŁADNIKI SMAKOWE
Glukoza
Osładza zanętę. Jest droga, ale mniej syci ryby niż cukier. Lubiana przez wszystkie karpiowate, ale w szczególności przez leszcze
i karpie.
Cukier puder
Również osładza zanętę. Silnie klei kule zanętowe, ale w wodzie szybko się rozmywa. Dzięki temu nadaje się do zanęt odległościowych.
Sól kamienna
Jest dobrym dodatkiem na wszystkie karpiowate. Przepadają za nią mniejsze ryby, a w szczególności płocie. Można ją dodawać do większości zanęt.

Siemię lniane
Bardzo dobry dodatek na płocie i krąpie, choć lubią go także inne karpiowate. Przed dodaniem do zanęty trzeba je zmielić, ale niezbyt drobno. Po zmieleniu nie powinno się go przechowywać zbyt długo (3 – 5 dni), gdyż szybko jełczeje, chyba że się je wypraży.
Płatki kukurydziane
Koniecznie trzeba je zmielić. Lubią je wszystkie karpiowate. Są drogie, ale bardzo podnoszą jakość zanęty. Nie sycą i są smaczne. Mają też właściwości klejące.

SKŁADNIKI PRACUJĄCE
Słonecznik
Mieli się go razem z łuskami. Bardzo dobry jest po wyprażeniu, ale surowy (lekko podsuszony) też się nadaje.
Pestki z dyni
Też trzeba je zmielić razem z łuskami (dość trudno to zrobić). Po zmieleniu mają delikatny, słodkawy zapach. Nadają się na wszystkie karpiowate.
Wiórki kokosowe
Dobre są zarówno białe, jak i barwione na żółto, pomarańczowo lub brązowo. Przed dodaniem do zanęty należy je zmielić w proporcji 1:2 z tartą bułką lub sucharkami, bo w czystej postaci zakleiłyby młynek.
WYPEŁNIACZE
Mąka kukurydziana
Dobrze rozprowadza zapach, ale i znakomicie smuży. Jej wadą jest zbyt jasny kolor, dlatego stosuje się ją w niewielkich ilościach.
Kasza kukurydziana
Można ją stosować w postaci sypkiej, ale żeby była wydajniejsza, należy ją ugotować. Wtedy trzykrotnie zwiększa swoją objętość i nabiera właściwości klejących. Po dodaniu jej do zanęty trzeba całość koniecznie przetrzeć przez sito. Ugotowana znakomicie wabi karpie, liny i leszcze, sucha ponadto jest dobra do połowu z opadu.
Kaszka kukurydziana
Specjalny produkt dla małych dzieci i dietetyków. Nadaje się w szczególności do zanęt powierzchniowych na płocie, wzdręgi i ukleje. Jeżeli jest zbyt gruba, to trzeba ją zmielić.
Otręby
W sklepie spożywczym często można spotkać specjalne otręby dla dietetyków, które w dodatku są wyprażone. Nadają się głównie na wody stojące. Dodane w stanie suchym, tuż przed lepieniem kul, poprawiają ich pracę.

KLEJE
Płatki owsiane
Lubiane w szczególności przez leszcze i karpie. Można je zmielić tak, aby część stanowiła klejącą mączkę, a część była w postaci drobin. Wówczas zanęta będzie atrakcyjna także dla dużych ryb.
Płatki jęczmienne
Wśród wędkarzy są mniej popularne. Używa się ich podobnie jak płatków owsianych.
Mąka pszenna
Najłatwiejszy do użycia klej, ale i najsłabiej przyswajalny przez ryby. Dodawany tylko do prostych zanęt. Do lepszych nie zalecam.
Kleik ryżowy
Jeden z najlepszych klejów do zanęt. Można go stosować prosto z torebki, ale żeby jeszcze lepiej kleił, mieli się go na pył. Nadaje się do wszystkich zanęt na wszystkie ryby karpiowate.

ZAPACHY
Przyprawa do piernika
Bardzo dobry zapach na wszystkie ryby spokojnego żeru. Uwielbiana jest przez leszcze, liny i karasie.
Kolendra
Jeden z najpopularniejszych zapachów leszczowych. Trzeba ją zmielić, na rzeki grubo, na wody stojące drobno.
Wanilia
Jest bardzo droga, ale ma silny zapach. Ulubiona przez wszystkie karpiowate. Jedna laseczka wystarczy na 5 kilogramów zanęty. Trzeba ją zmielić lub zetrzeć na pył, a następnie zmieszać z mąką kukurydzianą.
Anyż
Znakomity zapach na płocie
i ukleje. Przed dodaniem do zanęty należy go zmielić.

Koper włoski
Nadaje się na wszystkie ryby karpiowate. Ułatwia rybom trawienie, przez co dłużej utrzymuje je w łowisku.
Cynamon
Na zachodzie Europy używa się go do połowu płoci i leszczy. Równie dobrze sprawdza się na polskich wodach. Można go łączyć z wanilią.
Goździk
Lubią go karpie, liny, leszcze i płocie. Jest mało popularny wśród wędkarzy.j Dobrze się miesza z wanilią i cynamonem. Koniecznie trzeba go zmielić
Gdy już mniej więcej wiemy, jakie stosować proporcje, możemy przystąpić do komponowania własnej zanęty. Tym, którzy z początku nie będą mogli sobie poradzić, proponuję kilka sprawdzonych przepisów. Zapewniam, że są to zanęty bardzo skuteczne. Używając ich można nawet wygrać zawody wędkarskie.o
ZANĘTY NA
POSZCZEGÓLNE
GATUNKI RYB

PŁOĆ, KRĄP
30% tartej bułki
20% sucharków
15% płatków kukurydzianych
10% siemienia lnianego
5% pestek z dyni
5% wiórków kokosowych
5% mąki kukurydzianej
5% kleiku ryżowego
4% anyżu lub kopru
1% soli kamiennej
LESZCZ
40% tartej bułki
10% kaszy kukurydzianej (po
ugotowaniu)
15% biszkoptów
10% słonecznika
10% płatków owsianych
7% glukozy
5% mąki kukurydzianej
3% przyprawy do
piernika
KARP
30% bułki tartej
20% kaszy kukurydzianej (po
ugotowaniu)
20% otrąb prażonych
10% słonecznika
7% cukru pudru
5% suchej kaszy kukurydzianej
5% płatków owsianych
2% goździka
1% wanilii naturalnej
WZDRĘGA, UKLEJA
40% tartej bułki
20% biszkoptu
20% mąki kukurydzianej
10% kaszki kukurydzianej
5% pestek z dyni
5% anyżu
ZANĘTA DO ODLEGŁOŚCIÓWKI NA WSZYSTKIE KARPIOWATE
30% tartej bułki
20% biszkoptu
10% siemienia lnianego
10% cukru pudru
10% mąki kukurydzianej
5% słonecznika
5% wiórków kokosowych
5% pestek z dyni
5% kolendry

Podczas łowienia w wodach średnio i szybko płynących do zanęt dodajemy kleju. Gdy łowimy w wodach bardzo czystych na głębokości do 4 metrów, to do zanęt na płocie i krąpie oraz do odległościówki można dodać składników ściemniających, które kupuje się w sklepie spożywczym. Są to tak zwana czekolada na gorąco i kakao. Czekolady można dać około 5%, a kakao do 2%.
Opr. Rafał Bielewicz