czwartek, 10 października, 2024

PYSZNY SANDACZ

…w gęstej zupie lub z talarkami… Gęsta zupa z sandacza

Kiedy wrócisz do domu po zimowym wędkowaniu i będziesz miał sandacza zabierz się do przygotowania pysznej zupy. Łaknienie zjedzenia czegoś, które ogarnie Cię po powrocie z ryb, zaspokój kromką chleba i dopiero wtedy przygotuj na półtora litra zupy:2 plastry boczku pokrojonego w kostkę,
1 małą cebulę pokrojoną w kostkę,
seler pokrojony w kostkę,
100 g masła,
120 g mąki,
2 filiżanki śmietany,
szklankę konserwowej kukurydzy,
szklankę posiekanych świeżych pomidorów,
1 kg filetów z sandacza pokrojonych w nieduże kawałki,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczkę posiekanego tymianku,
sól i zmielony czarny pieprz do  smaku.

Ziemniaki zalej bulionem z ryb i gotuj, aż zmiękną, po czym wyjmij  je i odstaw do późniejszego użycia.

W oddzielnym garnku podsmaż boczek. Rób to na wolnym ogniu, aby częściowo wytopił się z niego tłuszcz. Następnie dodaj masło, cebulę i seler. Smaż to, też na wolnym ogniu, aż cebula stanie się półprzezroczysta. Dopiero wtedy dodaj mąkę i mieszaj, najlepiej ażurową łyżką, lub małą trzepaczką, do momentu aż otrzymasz produkt taki jak zasmażka. Smaż ją 5 do 6 minut, nieustannie mieszając.

Teraz możesz stopniowo wlewać bulion z ryb i wszystko musisz mieszać, aż zgęstnieje i będzie miał jednorodną konsystencję.  Dopiero teraz możesz dodać śmietanę, wszystko wymieszać i dodać po kolei: ziemniaki, kukurydzę i pomidory.

Kiedy wszystko delikatnie podsmażysz, możesz dodać sandacza oraz pietruszkę. Pozostanie Ci już tylko 5 – 6 minut gotowania, żeby w garnku była przepyszna zupa, którą wedle smaku doprawisz pieprzem lub solą.
Sandacz z talarkami

Sandacz ma wyśmienite mięso, którego bukiet wydobędziesz wtedy, kiedy po złowieniu zrobisz z niego filety. Będziesz się z rodziną delektował wybornym smakiem, który podkreślić można kilkoma kroplami cytryny lub białego wytrawnego wina (jedno na rybę, drugie do gardła).

Pokrój filety z sandacza na równe kawałki, na przykład na paluszki o długości około 7,5 i szerokości 1,5 centymetra, żeby czas smażenia był jednakowy. Później zamocz rybę w cieście  i smaż na głębokim tłuszczu.

Ciasto, w którym będziesz otaczał rybę, to najzwyklejsze ciasto naleśnikowe, które zrobisz ze szklanki mąki, pół szklanki mleka, całego jajka.  Wszystko rozbijesz na jednolitą masę, ze szczyptą soli.

Kiedy ryby będą zanurzone w głębokim oleju, od czasu do czasu obracaj kawałki, aby nie przywarły. Smaż przez około 3 minuty. Podaj z cytryną lub sosem tatarskim.

Żeby ryba była „palce lizać”, olej musi mieć temperaturę 180 – 190 stopni Celsjusza tak, by ciasto w charakterystyczny sposób skwierczało. Najlepszy jest olej arachidowy lub kukurydziany (albo ich mieszanka).

Używaj głębokiego garnka, aby ryba była całkowicie zanurzona.

Talarki – to na twardo ugotowane ziemniaki, które po wystudzeniu kroi się na grube plastry, a następnie kładzie na gorącej patelni, która jest “liźnięta” olejem. Po uzyskaniu koloru, przekładamy je na drugą stronę. Razem smażymy około 3 minut.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments