WĘDKARZE W PROCEDURACH OCENY ODDZIAŁYWANIA NA ŚRODOWISKO

Prof. dr hab. Wojciech Radecki Jakie środki prawne mają do dyspozycji indywidualnie działający wędkarze, którzy zamierzają przedstawić swój protest wobec…

Posted on  

WĘGIERSKI RARYTAS

W polskiej kuchni zadomowiły się dwie zupy rybne: rosyjska (ucha) i węgierska. Są różne. Ucha, jak powiadają znawcy, lubi kilka…

Posted on  

PODZIEL SIĘ INFORMACJĄ BO TO KORZYŚĆ RÓWNIEŻ DLA CIEBIE

Cudów nie ma. Nikt ostatnio nie wymyślił rewelacyjnego sprzętu, który będzie łowił sam. Ani przynęt, ani wędzisk, ani żadnych patentów…

Posted on  

W JAKICH MIEJSCACH SZUKAĆ SANDACZY

Jednym z elementów sztuki łowienia ryb jest umiejętność zlokalizowania ich stanowisk. Sandaczy w wielu łowiskach jest więcej niż szczupaków, a…

Posted on  

NA MIĘKKO PRZEZ PRZYPADEK

Moja przygoda z dużymi karpiami zaczęła się od robienia kulek boili. Receptury znałem z gazet. Wprowadzałem innowacje, nie wymagające jednak…

Posted on  

Koniec historii wędkarstwa

Czy w XXI wieku zakończy się historia wędkarstwa, jak oczekuje tego prof. Eugene K. Balon, jeden z najwybitniejszych współczesnych ichtiologów?…

Posted on  

LUBIĘ ŁOWIĆ NA DUŻE PRZYNĘTY

Jeziorowe szczupaki lubią duże przynęty. Wydawać by się mogło, że obserwacje temu przeczą. Wystarczy przecież popatrzeć, jak szczupaki atakują ławice…

Posted on  

KUPUJEMY ŁÓDKĘ

Łódka musi być bezpieczna i wygodna. Połączenie tych dwóch właściwości to trudne zadanie dla jej konstruktora i producenta. Zwłaszcza że…

Posted on  

KAŻDY SZCZEGÓŁ JEST WAŻNY

Kiedy temperatura wody przekroczy magiczne dziewięć stopni Celsjusza, pstrągi zaczynają dobrze żerować, ale pełną kondycję ruchową osiągają dopiero w kilkunastu…

Posted on  

BIAŁA WIECZOROWA MUSZKA

W cofce zbiornika zaporowego wiele gatunków ryb, na co dzień żyjących w wodzie stojącej, z rozmaitych powodów wchodzi w nurt…

Posted on